Mandag 23. september ble høstens første runde i langsjakkturneringen spilt. 12 spillere og 6 partier var i aksjon. I flere partier skulle det avgjøres hva som er viktigst av ungdommelig pågangsmot eller erfaring.
Av Torbjørn Ringdal Hansen
Det er en ypperlig blanding av ungdommer og voksne i klubben. Noen av de voksne har spilt massevis av turneringssjakk, andre startet nå nylig. Det er et skikkelig bra og sterkt ungdomsmiljø i klubben. De aller fleste har lite rutine, men felles for dem alle er at de er i enorm fremgang. Det gleder både ungdommen og de voksne.
To av spillerne i den første runden er medlemmer i andre klubber. Om det er flere som ønsker å komme på besøk til vår klubb, er det bare hyggelig. Vår langsjakkturnering er en såkalt Konrad. Det betyr at man kan spille de partiene det passer.
Nå skal vi se på hva som skjedde i høstturneringens aller første runde.
Mio – Einar
Mio startet å spille sjakk i klubb for et halvt år siden. Han stilte opp i kretsmesterskapet for skolelag i mars, da en av de andre ble sjuke. Til alles overraskelse vant han en drøss med partier, og etter det har blitt bitt av sjakkbasillen. Med tanke på hvor lite han har spilt er det veldig imponerende å se kvaliteten på spillet. Han har aldri spilt et langsjakkparti før, og dette partiet var første gang han noterte ned et parti!
Einar representerer Drammen Sjakklubb, og vi er veldig glade for at han ofte deltar på våre klubbkvelder. Han er en veldig dyktig og erfaren turneringsspiller, og en tøff motstander for alle i Slemmestad.
Til tross for den store forskjellen i alder og erfaring ble det et spennende basketak mellom de to spillerne.
Svart er på jakt etter hvits løper for å erobre løperparet. Mio har svart med å spille løperen fram til e5 for å lokke fram en svekkelse i f7–f6. Her har hvit en utrolig mulighet i 9.Lxc7!! med poenget 9…Dxc7 10.Sh4! og plutselig har svart store problemer med springer en på h5. Slik må man være i verdenstoppen for å se, og Mio sitt trekk er mer naturlig. Han spiller på helt riktig plan – nemlig å sikte seg inn mot svarts svake e6-bonde.
9.Lf4 Sxf4 10.exf4 Ld6 11.Dd2 c6
Ved å lokke fram bonden til f6 har svart fått et svakt punkt på e6. Om hvit nå hadde spilt aggressivt med 12.Sh4 ville hvit hatt en litt bedre stilling. 12.Tfe1 Riktig tenkt, men antagelig litt for langsomt. 12…Dc7 13.g3 0–0–0 14.Sh4 Lh3 15.Sf3
15…h5! Svart har nå et kraftig initiativ og tok snart å ofret seg gjennom hvits kongestilling ved å spille 16…h4. Sterkt spilt av Einar, og Mio hang veldig godt med i dette partiet. 0-1 (38 trekk)
Jan – Magnus
Også Magnus fikk tøff motstand i sitt aller første langsjakkparti. Heller ikke han har notert et sjakkparti før, og med det i tankene skulle man tro det skulle bli lett match for Jan, som er dreven og rutinert som bare det. Men lett ble det på ingen måte.
Magnus har nemlig studert masse sjakk på egenhånd, han analyserer åpninger og følger med på hva som skjer i sjakkverden. Han er allerede svært dyktig, og her kommer det til å gå fort fremover. Det kan man blant annet se av åpningsspillet i dette partiet.
Denne stillingen har oppstått i partier med mange sterke spillere. Aronian har for eksempel spilt Sh5, mens Nakamura har valgt å slå på d4. Det er etter svarts neste trekk hvit får et lite overtak. 8…Lg4 Med sentrumsbøndene plassert på svart er hvitfeltsløperen god. Nå blir løperen byttet av, og dessuten frigjør det hvits stilling siden springeren på d2 stod i veien for hvits andre offiserer.
9.h3 Lxf3 10.Sxf3 Te8 11.d5 Sb8 12.b4 a5 13.Dc2
13…Sbd7 Her hadde svart en spennende taktisk mulighet. Etter 13…axb4 14.cxb4 Sxd5! 15.exd5 e4 gjenvinner svart offiseren med en jevn og spennende stilling.
14.a4 b6 15.Tb1 axb4 16.cxb4 Jan har fått til det han ville. Svarts stilling er låst og vanskelig, og hvit fikk inn et avgjørende press på dronningfløyen. 1–0 (33 trekk)
Ida – Yno
På papiret var dette det jevneste oppgjøret i denne runden. Ida har fått børstet av litt støv under landsturneringen, og om hun får spillet til å sitte kan hun spille langt over sitt ratingnivå.
Det kan også Yno. Han har hatt stor fremgang den siste tiden, og med initiativet er han virkelig farlig.
Ida har håndtert åpningen best, og i denne stillingen var hun taktisk våken.
11.d4! Bonden kan ikke slås. 11…exd4? 12.Txe8+ Dxe8 13.Lxd5 og hvit vinner en offiser. 11…Lb6 12.dxe5 Sde7 Hvit har nå vunnet en bonde og har en klar fordel. Det er vanlig å spille litt dårligere etter at man har vunnet materiell, kanskje fordi man slapper litt av eller ikke finner balansen mellom det å bytte eller spille som vanlig.
Her kunne hvit fortsatt å spille på initiativet med 13.Sg5 eller holdt dronningene på brettet med 13.De2, i begge tilfeller med en solid fordel. 13.Lg5 Trekket som slipper svart tilbake i spillet.I den neste fasen spiller Yno perfekt.
13…Dxd1 14.Txd1 Sg6! 15.Sbd2 h6!
Plutselig er det klart at svart gjenvinner bonden med en best stilling. Herfra og inn overbeviste Yno med god teknikk. 0-1 (53 trekk)
Kai – Maren
Også her har vi to spillere i stor fremgang. Kai har vært aktiv på turneringsfronten det siste året, og han begynner så smått å bli ganske erfaren. Mye sterkere enn da han møtte opp på klubben aller første gang, og han er spesielt farlig med de hvite brikkene.
Maren representerer Hurum Sjakklubb, men vi er veldig glade for at hun møter opp på våre klubbkvelder. Også hun har vist enorm fremgang de siste månedene. Hun plukker flere poeng i hurtig- og lynturneringene, og underveis har hun mange gode stillinger.
Partiet startet som en Siciliansk, men ligner nå noe veldig på fransk forsvar. I slike stillinger er ofte 8…Sh6 et fint trekk, for å få springeren til f5. Hvis hvit slår springeren med 9.Lxh6 kan svart simpelthen slå tilbake på h6 med bonden. Hvit har bedre bondestilling, men svart har løperparet og press på hvits stilling. Svart kan dessuten rokere langt. Istedenfor å slå igjen på h6 har svart også en spennende mulighet i å slå på b2.
8…Lb4+ 9.Sc3 Sge7 10.a3
10…Da5 Dette er et kreativt og fikst forsøk, men det er nok i denne fasen at hvit får et solid overtak. Svart har flyttet både dronningen og løperen to ganger, og det fører til et utviklingsforsprang for hvit.
11.Ld2 Lxc3 12.Lxc3 Dc7 13.0–0 0–0
Hvit har en solid fordel og endte opp med å vinne. Ser du hvits aller beste trekk i denne stillingen? 1–0 (28 trekk)
Mikhail – Ardavan
Mikhail er vårt aller nyeste medlem i klubben, og for en spiller han er! Man må ikke la seg lure av at han bare er 13 år, for dette er en spiller tett opp mot 2000 i rating. Som du snart skal se har han stålkontroll både taktisk og posisjonelt.
Ardavan er en herlig fyr. Rolig og blid, men på brettet er han aggressiv som bare det. Han stiller opp på hver eneste klubbkveld, og også han viser stor fremgang.
I denne stillingen har hvit fordelen av løperparet, men svart har bøndene på riktige farge i forhold til sin egen løper. Altså, bøndene står på hvitt, løperen på svart – de utfyller hverandre perfekt, og står ikke i veien for hverandre.
7…d4 Med dette trekket begynner svart å sette bøndene på motsatt farge, og det er en risikabel strategi. Svarts bønder står i veien for egen løper, og hvem er det egentlig som passer på de hvite feltene?
8.Sb1 e5 9.Lg2 f6 10.0–0 Sd7 11.Sd2 Sb6 12.a4 a5
13.h4! Dette trekket er meget sterkt, og det illustrerer hvor god spiller Mikhail er. Løperen skal til h3, og plutselig har svart store problemer på de hvite feltene. 13…Se7 14.Lh3 Hvit har et stort overtak og vant partiet. 1–0 (28 trekk)
Ole – Yonne
Ole foretrekker lyn- og hurtigsjakk, og desto mer action det er på brettet, jo mer ser han ut til å trives. Langsjakk går litt for tregt etter hans smak, men når han får spillet til å sitte er han farlig også der. Han går som regel etter kongen, og det er ubehagelig for de aller fleste.
Yonne er veldig god når hun får initiativet. Hun er kreativ, og liker å fundere dypt i de aller fleste stillinger. Det kan føre til noen heseblesende tidsnøder, men som regel ender det godt for henne. For en stund siden hadde hun undervisning i klubben, og hun lærte bort en av sine favorittåpninger. Ole var så freidig at han valgte nettopp denne åpningen mot henne.
I dette øyeblikket gjør Yonne noe veldig interessant. Istedenfor å manøvrere videre velger hun å ofre en bonde. Slik får hun løperparet og brikkene våkner til liv.
14…d4!? 15.Lxd4 Sxd4 16.Dxd4 Tfd8 17.Ld3 Det ser ut som om hvit har full kontroll, men etter Yonne sitt neste trekk blir det åpenbart at svart har masse spill for bonden.
17…Lf8! 18.De4 Lc6 19.De2 Db6+ 20.Kh1 Dxb2
Svart har nå et solid overtak, men partiet er på langt nær over. I fortsettelsen gikk Ole til angrep på svarts konge, men Yonne klarte å nøytralisere svarts trusler. 0-1 (53 trekk)
Da er det bare å glede seg til andre runde. Sees der?